Og vite dette om Afghanistan plager meg veldig !!

“Det har vært krig i Afghanistan i mer enn tretti år. Det har gjort landet til et av de fattigste i verden. En langvarig sovjetisk okkupasjon ble etterfulgt av ti år med borgerkrig og fundamentalistisk, islamistisk styre. I 2001 invaderte USA, og i dag står krigen i Afghanistan mellom et vestlig-støttet regime i Kabul og Taliban.”

Det finnes så sykt mye hat her i verden at jeg nesten blir kvalm. Det finnes så sinnsykt mye sjikanering og nedlatendes kommentarer til alle de menneskene som kommer fra midttøsten omegen og til de som ikke ligner på “oss”.  Det finnes tydligvis så mange stygge ting si om de vi tror er så ufattelig ulike oss selv, men det ikke mange vet eller er klar over er at Afhganistan på en tid var som “oss” og i noen tilfeller lå fremfor oss. 

Kvinner i Afghanistan var ikke alltid i husarrest og forbudt ved lov til å forlate sine hjem med en mannlig slektning eller flere som dørvokter.  En gang for lenge siden før Talibans dager hadde faktisk Afghanske kvinner tilgang til yrkeskarriere, universitetsutdanning, butikker som selger ikke-tradisjonelle klær, offentlig transport, og det offentlige rom. Med andre ord: De kunne gå rundt fritt uten tilsyn.
 
Ifølge en Stats rapport fra Bureau of Democracy, menneskerettigheter og arbeidstaker fra 2001:
Før fremveksten av Taliban, ble kvinner i Afghanistan beskyttet etter lov og stadig gis rettigheter i det afghanske samfunnet. Kvinner fikk stemmerett i 1920; og så tidlig som på 1960-tallet, gikk den Afghanske grunnloven for likestilling til kvinner. Det var en stemning av toleranse og åpenhet som landet begynte å bevege seg mot demokrati. Kvinner ble en viktig bidragsyter til nasjonal utvikling. I 1977 utgjorde kvinner over 15% av Afghanistans høyeste lovgivende organ. Det er anslått at ved begynnelsen av 1990, 70% av lærere, 50% av statlige arbeidere og studenter, og 40% av legene i Kabul var kvinner. Afghanske kvinner hadde vært aktiv i humanitære hjelpeorganisasjoner til Taliban pålagt strenge restriksjoner på deres evne til å fungere. Disse profesjonelle kvinner var med på å bidra av talent og kompetanse som var nødvendig i gjenoppbyggingen av post-Taliban Afghanistan.
 

Den sexuelle lavalder gikk opp. Tvangsekteskap var ikke lengre noe man bare måtte finne seg i og Afghanistan var en blanding av både moderne og “gammel” tid. Som vi kjenner Afghanistan pr dags dato så er dette så langt fra virkeligheten som man kan få det toø. Noe som er veldig skremmendes MEN sant!! Dette er noe som plager meg veldig. Alle holdningene og verdiene som “vi” setter opp mot desse menneskene. Den “retten” som vi føler at vi har til å kalle de både det ene og det andre. Den “retten” vi føler vi har til å både behandle og få desse menneskene til å føle sge dårlig er  faen meg IKKE GREIT!!!  Vi alle er da faaen meg mennesker av både kjøtt og blod. Neste gang når du syns det er “greit” å komme med drit så burde du gå så jævlig langt inn i deg selv og tenke på at faen meg ikke er menneskene som bestemmer at de vil ha det sånn, men de feile menneskene som har tatt “makten”. Om befolkningen selv hadde valgt om å leve som på 1919 tallet eller som nå i 2016 så hadde det nok ikke vært ett eneste tvil på hvordan Afghanistan og andre områder rundt hadde sett ut den dag i dag!!!!!
Stakkars mennesker!!! <3 <3 <3 
 

Offentlig transport
 

Her leker mor og barn ute i parkene


Her er damer ut i arbeid


Her studerer de Biologi

 

Sammenkomster i plate/musikkbutikk.
 

Queen Soraya som var gift med King Amanullah Khan som rierte fra 1919 til 1929. Hun hadde blitt “slut-shamed” eller verre for å gå kledd sånn i dagens sammfunn i Afghanistand. Sykt å tenke på.. Ikke sant??!! :O
 
2 kommentarer

Siste innlegg